Kávéspecialitások: cappuccinótól a melange-ig

Kávéspecialitások

Minden kávéspecialitás alapja az eszpresszó, maga a nagybetűs KÁVÉ. A 20-30 ml-es kávé mogyoróbarna színű, és márványos, krémes felső réteg zárja. Nézzük, mennyiféle kávéspecialitást készíthetünk a kis feketénkből!

 

Ristretto

A ristretto még az eszpresszónál is rövidebb – azaz kevesebb, hiszen ez mindössze csak 15-25 ml-t tesz ki. Erősebb, aromájában dúsabb, állagában sűrűbb italt kapunk, melyet a közhiedelemmel ellentétben nem kevesebb víz hozzáadásával, hanem a darálás finomságának növelésével érnek el a szakképzett baristák.

 

Doppio

Hívhatnánk dupla kávénak is, hiszen a doppio kétszeres mennyiségű kávéból és vízből készül, végeredményben kb. 60 ml kávét kapunk.

 

Cappuccino, kapucsínó

Még mindig Olaszországban időzünk, a cappuccinót is a napfényes Itáliának köszönhetjük. Hagyományosan három összetevője van, melyeket egyenlő arányban használnak: frissen főzött eszpresszó, forró tej, tejhab. Díszítésként kerülhet rá kakaópor, az olaszoknál pedig gyakran fahéj.

 

 

Cafe au lait

Az igazi kávéfanatikusok egyik kedvenc kávéja! Két adag eszpresszó kávét kell összekeverni hasonló mennyiségű gőzölt tejjel.

 

Caffé Latte

Azaz egyszerűen csak tejeskávé. Egyszerűségében nagyszerűség is rejlik, hiszen a lefőzött kávéra csak hideg vagy meleg tejet kell önteni, és már készen is vagyunk. Fogyasztása a lazább kávé kedvelőinek ajánlott.

 

Macchiato

Ez az a kávé, amelyben a kávé-tej csata elsöprő fölénnyel dől el a kávé javára. A macchiato esetében ugyanis az eszpresszóhoz éppen csak egy kevés tej kerül, hogy annak erősségét inkább mérsékelje, semmint elnyomja. A tejet gőzölve adjuk közvetlenül az eszpresszóhoz.

 

 

Latte macchiato

A caffé lattétól elsősorban abban különbözik, hogy míg előbbinél a kávéhoz adjuk a tejet, a latte macchiato esetén a tejhez adjuk a kávét. Az elkészítés első fázisa, hogy a pohárba lágyan gőzölt, habosított tejet öntünk, 1-2 perces várakozás után vékony sugárban adagoljuk lassan az eszpresszót. Ha mindent jól csináltunk, akkor szép rétegeket fognak képezni alul a forró tej, felette a kávé, majd zárásként a lágy tejhab.

 

Melange

A latte macchiato alapján készíthető el a melange is: annyi változtatás szükséges, hogy a pohár aljára először kb. 2-3 kávéskanál mézet kell csurgatni.

 

Flat white

A flat white Új-Zélandról származik, és mára már az egész világon divatos kávénak számít. 1/3 rész eszpresszóból (esetleg szimpla vagy dupla ristrettóból) és 2/3 rész ún. mikrohabból (hígabb cappuccino hab, melyben kis buborékok vannak) áll. Ezzel az aránnyal egy nagyon könnyed, bársonyos kávét kapunk, melynek tetejére gyakran formákat rajzolnak a baristák.

 

 

Mocha

Az édesszájú kávérajongók egyik kedvence a mocha (ismerős lehet még így is: mocha latte, mochachino), ugyanis a csésze aljára nagyjából 30 ml csokoládészirupot öntenek, és erre főzik rá az eszpresszót. Gyorsan összekeverik a két réteget, majd felgőzölt tejet adnak hozzá. Sokszor még ezt is fokozzák egy kis tejszínhabbal vagy kakaópor díszítéssel.

 

Lungo

Magyarul hosszú kávé, mely az eszpresszóhoz képest több vízzel készül (kb. 130-170 ml kávét kapunk összességében), és a gép őrlését is durvábbra veszik, viszont a hozzáadott kávé mennyisége megegyezik az eszpresszóval. Mivel több vízhez azonos mennyiségű kávét adunk, végeredményben az eszpresszóhoz képest hígabb, ám ízében nem kevésbé intenzív kávét kapunk.

 

Americano

A hosszú kávé egyik változata, melyben az eszpresszót forró vízzel öntik fel, ám hogy mennyivel, abban nincs egységes konzenszus. Angliában és Olaszországban is elég széles skálában adják meg a hozzáadott víz mértékét: 30-470 ml az „előírás”. Általában egy nagyobb csészében vagy egy magas pohárban kínálják.

 

 

Caffè crema

Szintén a hosszú kávék családjához tartozik, ezt az ital 180-240 ml vízből és durvábbra őrölt kávéból készül, valamint az eszpresszóhoz képest kissé hosszabb idő alatt folyik le.

 

Jeges kávé

A jeges kávé nyilvánvalóan a nyár sztárja! Eredetileg így készítik: a lefőzött eszpresszót jól elkeverik cukorral és egy kevés folyékony tejszínnel, lehűtik, majd jégkockák társaságában hosszú üvegpohárba töltik. Persze egy gombóc fagyi is elfér benne, akár a jégkockák helyett is!